Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.

Tisk

Z Polanky do Polanky podruhé.

V sobotu 9. června se uskutečnil již druhý zájezd našich hasičů se svými příznivci do Polanky - tentokrát do Valašské Polanky na Vsetínsku.
Jednalo se o již druhé setkání dobrovolných hasičů z Polanek, nacházejících se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. První ročník se konal loni v Polánce
u Kutné Hory.
Pětičlenná delegace, která se zúčastnila i slavnostní schůze ke 105. výročí založení sboru ve Valašské Polance, odjela už brzy ráno hasičskou Avií včetně potřebné výzbroje pro požární soutěž. Náš plně obsazený autobus s účastníky zájezdu a s potřebným množstvím tekutin (pitný režim se musí dodržovat) odjel v deset hodin z točny na Hraničkách.  
Za hodinu a půl jsme byli na místě. Setkání se konalo v krásném areálu místních fotbalistů, kde byly již připraveny stánky a kiosky s tradičním valašským pohoštěním (kyselica, uzené klobásy, žebra, guláš a samozřejmě nechyběly ani frgály) a s dostatečným množstvím pití všeho druhu. Pro případ špatného počasí byly postaveny tři obrovské stanové přístřešky, které jsme naštěstí nemuseli zcela využívat, protože počasí bylo celkem příznivé. Uprostřed areálu byl krásný teracový parket a krytá tribuna pro muzikanty.
Úderem druhé hodiny nastalo slavnostní přivítání všech účastníků setkání na fotbalové ploše, které zahájil starosta místních dobrovolných hasičů pan Jaroslav Polanský a starosta obce pan Josef Daněk.
Ihned poté byla zahájena vlastní hasičská soutěž, které se účastnilo tentokrát již pět Polanek (Valašská Polanka, Polánka u Kutné Hory, Polánka u Moravského Krumlova, Polanka u Tábora a naše Polanka). Po ukončení soutěže bylo provedeno vyhodnocení, které určilo, že vítězné družstvo v kategorii veteránů bylo z Polanky nad Odrou a v kategorií mužů obsadilo naše družstvo také první místo, ale bohužel od konce. Dále byl vyhodnocen i nejstarší účastník z pozvaných hasičských delegací a tím se stal náš pan Adolf Franek.
Po vyhodnocení soutěží začala hrát pro dobrou náladu, ale i k tanci, jedenáctičlenná dechová kapela se zpěváky tradiční lidové melodie, které byly přerušované různými tanečními vystoupeními jako např. vystoupením Valachů z Valašské Polanky, místní hasičky předvedly irské tance a i následný kankán měl obrovský aplaus. Vyvrcholení nastalo až po setmění, kdy za úplné tmy vystoupila taneční skupina, jejíž členové – možná, že i členky, měli na sobě velmi působivé kostýmy se světélkujícími nášivkami, které při různých figurách vytvářely nádherné efekty. Přesto ale největší úspěch mělo vystoupení taneční skupiny, která v krátkých rákosových sukénkách a nahoře jen v kokosových skořápkách předvedla působivé břišní tance! Bohužel, pro nás muže se však jednalo ne o tanečnice, ale o hasiče středního věku z Kunovic, kteří však zaujali svými nádherně pěstovanými bříšky především přítomné ženy. Svým vtipným a humorným vystoupením však pobavili všechny přítomné bez rozdílu, kteří je odměnili bouřlivým potleskem.
S úbytkem denního světla se dechová kapela proměnila v disko-taneční skupinu, kdy muzikanti odložili své nástroje a až do konce setkání pak bezvadně zpívali systémem karaoke české a slovenské taneční písničky k tanci, dobré náladě a veselí.
S přibývajícími hodinami pak docházelo na parketu a u stánků ke vzájemnému sbližování všech polančanů, kterých se zúčastnilo ze všech pěti Polanek celkem 198 a rovněž i dalších místních občanů, kteří se přišli podívat na tuto akci. Pro naši delegaci však vše skončilo úderem půlnoci, protože již čekal autobus, který nás bezpečně dovezl zpět do naší Polanky nad Odrou. Ne ale všechny, protože dvěma našim členům se tam tak zalíbilo, že na zpáteční cestu použili první ranní vlak z Valašské Polanky.  
Za všechny účastníky zájezdu je nutno říci, že setkání polančanů bylo opět bezvadné a velice příjemné. Pro naše hasiče bude však velmi zavazující fakt, že Valaši jako organizátoři nasadili laťku velmi vysoko, a protože se bude další setkání Polanek konat příští rok koncem srpna u nás v Polance, u příležitosti 120. výročí založení našeho sboru, tak bude třeba přemýšlet už co nejdříve, jak hosty pohostíme a čím je u nás překvapíme, abychom udrželi nastavenou úroveň setkáních a přispěli tak k udržení nastartované novodobé tradice.

P.K. + sv.

 

Polančané ve Valašké Polance

 

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.

 
Úterý, 16. Duben 2024

Design by: LernVid.com